Fagytűrő, egzotikus, loquat, mézillatú japánnaspolya (Eriobotrya japonica)

Japánból származó gyümölcstermő egzotikum, nagyméretű, bársonyos mélyzöld, fehér-ezüst fonákú bőrlevelekkel és 2-4 méter körüli maximális magassággal és akár -18 fok körüli fagytűréssel!
Hazánkban bokorszerű, örökzöld kisebb fa. Metszeni nem szükséges, mivel zárt, sűrű koronát nevel.
Kis virágai fehéresek és mézillatúak, akárcsak fürtökben fejlődő termései, amelyek szintén illatosak.
Talajban az üde, tápanyagban gazdag helyeket szereti. Teljes napra, esetlegesen részleges árnyékba, védett helyre ültessük! 
Hazánkban is egyre gyakrabban találkozhatunk szabadba ültetett egyedekkel.

Jó fagytűrő (USDA 7 zóna, max. -18 fokig), ezért takarással illetve anélkül is, hazai kertjeinkben is kitelelhet, mivel az idősebb növények fagytűrése még jobb (kb. -23 fokig bírják)! Kevésbé bátrabbak edényes növényként, télen fagymentes helyen is tarthatják.

A mediterrán területeken, szépsége és igénytelensége miatt népszerű, nagy jövő előtt álló dísznövény, amelynek sárga, tojás méretű, őszibarackhoz hasonló ízű gyümölcse finom csemege.

Igénytelen, kártevője nálunk nincs, betegségekkel szemben ellenálló faj.
Termesztése egyszerű, napos vagy félárnyékos fekvést és tápdús talajt kedvel.


A mediterrán világ egyik legelterjedtebb gyümölcse, amely dísznövénynek is igen mutatós örökzöld növény. Sűrű, gömbölyű koronát fejleszt, hatalmas levelei kemények, fényesek, sötétzöldek, lándzsahegy alakúak. Fehér  mézillatú virágai igen hosszú ideig nyílnak ősszel. Gyümölcsei a következő év tavaszán érnek be, éretten sárgák, szilva nagyságúak (alapfaj) vagy tojás méretűek (oltott fajták), kellemes illatúak, leveses húsúak. Védett helyen a szabadba is kiültethetők a többéves példányai, de edényben is kiválóan nevelhető.  

 
Gyógyhatásai:
A Loquat levélkivonata gyulladáscsökkentő, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és az égésekből származó fájdalom enyhítésére, a fogszuvasodás megelőzésére és a Candida növekedésének gátlására használják.
Fokozza az izomnövekedést, csökkenti az izompazarlást és növeli a csontképződést. Az urlsolsav elnyomja a tumor képződését, gátolja a tumor növekedését, apoptózist indukál, gátolja az angiogenezist, gátolja a jelátviteli és aktivációs utakat, indukálja a tumorsejtek differenciálódását és elnyomja a növekedési faktor kifejeződését. Ezen túlmenően a ursolosav kimutatták, hogy csökkenti a kémiai rezisztenciát és a radiorezisztenciát rákos betegeknél.
 
jn1.png
jn2.png
jn3.png