Óriásdiók - pekándió - szívdió - különleges diófélék

A dióféléket csak pár éve kezdtem el kutatni, kedvet kapva a nagyapám és édesapám által ültetett kecskeméti óriás tájfajta sikerén, amit magról vetettek minden esetben és 50-100 éves termő példányokat láttam belőlük még gyerekkoromban, az időközben sajnálatos módon kivágott kecskeméti szőlőkben. Jelenleg további 3 fajtáról tudok, amely magról biztosan szépen örökít.

Ezek:

-Ukrán 1. (faiskolákban esetenként előfordul) oltványok már elfogytak és nem is tervezek többet értékesíteni, mert minden lényeges tulajdonságában gyengébb, mint az ukrán 2.

-Ukrán 2. "gyűjtői" szelekció: egyenlőre csak néhány gyűjtőnél fellelhető, faiskolákban még nem kapható. Már 3. generáció óta magról vetik és szépen örökíti a nagy méretet! Picivel nagyobb mint az ukrán 1. és a belseje jobban kitölti a héját. Jóval gyorsabban nő és nem szükséges oltani. 5-7 évesen már teremhet.

-Nyírségi óriás, ami zöld héjasan teniszlabda méretű ígéretes gyűjtői fajta és szintén magról örökít. Igen gyorsan nő és nem szükséges oltani. 5-7 évesen már teremhet.

Egyéb értékes diófélék:

-vérdió oltvány

-pekándió német magszelekció

-fehér hikoridió

-szívdió oltvány

Az oltás bizonyos "gyűjtői" fajtáknál nem szükséges.

Pekándió

image.pngimage.png

image.pngimage.png

image.pngimage.png

image.pngimage.png

Szívdió

image.pngimage.png

image.pngimage.png

image.pngimage.pngimage.png

image.png

Fehér hikoridió

image.pngimage.png

image.pngimage.png

image.png