mazsolafa   (Hovenia dulcis)  

 

*****

Méret és ár:

Hazai klímára és talajra edzett eladó konténeres növény mérete: 20 cm és 180 cm között.

Ár: www.tropusikert.hu árlista szerint

 

Fagytűrés: kb. -25 fok

 

*****

https://gyogyszernelkul.com/tag/hovenia-dulcis/

 

Hazánkban még igen ritka értékes öntermékeny gyümölcsfa.

 

Kellemes illatú, nagy tömegben nyíló krémfehér virágait júliusban tömegesen hozza, emellett lombozatával is igen szépen díszlik.

Fényes leveli nagyok, tojásdadok, hegyesek.

Gyümölcse 3 cm átmérőjű, éretten édes, illatos, egzotikus körte zamatú, nagyon édes.

Az áltermések a virágokból és a vele húsosodó kocsányból fejlődnek ki, éretten sárgásbarnák, az összeragadt mazsolákra emlékeztetnek.

 

Az édes ízű magvak, ágak és fiatal levelek kivonata a méz helyettesítésére használható, továbbá bor és cukorka készítéséhez.

 

Gyümölcsének gyógyhatásai: görcsoldó, lázcsillapító, hashajtó, vízhajtó.

A fiatal szárrészek és a kéreg gyógyító hatású végbél és vastagbél bántalmaknál.

A hagyományos kínai, koreai és japán gyógyszerekben láz, parazitafertőzés kezelésére, hashajtóként, májbetegségek kezelésére, valamint másnaposság kezelésére használták.

Kutatások alapján a növény kivonata nem csupán az alkohol iránti vágyat képes lecsökkenteni, de az alkohol agyra kifejtett hatását is módosítani képes, illetve csökkenteni tudja a másnaposság tüneteit is. A fa kivonatát Kínában már ötszáz éve használják a másnaposság gyógyítására. A dihidro-myricetin (DHM) nevű összetevő részegségblokkolónak bizonyult több, ittas patkányokon elvégzett kísérletben is. Megakadályozza az agyra kifejtett bódító hatást, bármennyi alkohol is van a vérben.

 

Teaként fogyasztva az egészségre jótékony hatásáról ismert fa, amelyet díszfaként több országban is meghonosítottak, ehető gyümölcsöt is terem.

 

Thaiföldön a Hovenia dulcis nagyjából ugyanolyan ütemben nő, mint az eukaliptusz, három éven belül eléri a hat métert. Az egyik fő előnye, hogy a fa növekedési formája lehetővé teszi más fajok regenerálódását a közelben. Emellett a fa számos madarat és emlősfajtát vonz, amelyek magvakkal és gyümölcsökkel táplálkoznak. Ez a folyamat a fauna diverzitásának elősegítése mellett elősegíti a talaj termékenységének javítását a humifikáció révén.

 

Fagytűrés: kb. -25 fok (fiatal példányok kb. -15 fok)

Magassága: 6-10 méter.

Térigény: 5 -7 méter.

Kártevője, betegsége: hazánkban nincs!

Elhelyezése: napos vagy félárnyékos fekvést kedvel.

Talajigény: talajban nem válogat, a meszet is tűri, de a jobb minőségű, nedvesebb talajt bőségesebb terméssel hálálja meg.

Vízigény: igen jól tűri a szárazságot és nyári nagy meleget.

Metszésigény: nem feltétlenül szükséges.

 

A mellékelt képek illusztrációk, optimális körülmények között tartott, több éves növényeket ábrázolnak. Az általam kínált egészséges növények kinézete és mérete eltérő lehet.

 

*****