Gumicukorfa, kínai datolya, jujube (Ziziphus jujuba)

Már a kínai császárok által immunerősítőként is nagy becsben tartott jóízű gyümölcs, amely a nyers datolyához hasonló finom ízű. Hazánkban sajnos alig ismert, pedig szerte a világban nagy mennyiségben több száz fajtáját termesztik (pl. USA, Kína). Ősszel érik (augusztus vége-szeptember-október).
"A legrégebbi ismeretünk a kínai datolyáról több mint 4000 évre nyúlik vissza. Kínában, őshazájában szent faként tisztelték. A rómaiak már időszámításunk kezdete előtt ültetvényeiken termesztették. Az indiai népek szerint a Himalája tövében levő jujubefa-ligetet választotta lakhelyéül Narada és Visnu isten. A hely ma is a hinduk szent zarándokhelye (Badrinath). Az amritsari Aranytemplomban levő jujubét szomorúságűző fának hívják. A történet szerint egy leprás ült a fa alatt és bámulta a vizet. Egyszerre csodás dolgot látott: egy fekete holló bukott alá a tóba, és vakító fehéren bukkant ki a vízből. A leprás elvonszolta magát a vízpartig, és kisujjával a jujube ágába kapaszkodva beleereszkedett a tóba. Nyomban meggyógyult, mintha soha életében nem lett volna beteg."
Szabálytalan koronaformájú fája a kert egyik legszebb dísze lehet. Ágai vékonyak, bütykösek, cikkcakkban futók, enyhén tövisesek lehetnek.
Nevelése egyszerű, mivel szívóssága révén jól ellenáll a szárazságnak és a fagynak (legalább -30 °C-ig!), így Magyarországon fagyzugos helyen is bárhol kitelel! A fa későn hajt ki, így elkerüli a késő tavaszi fagyokat és nyáron szépen virágzik. Jó körülmények között 50-55 évet is megélhet. Betegségei és kártevői hazánkban még nem ismeretesek.
Fácskája metszés nélkül 6-8 méter magasra is megnő!
Datolyaszerű és ízű gyümölcsét szeptembertől az őszi fagyokig folyamatosan érleli. A dércsípte terméseknek édes pikáns mazsola ízük lesz.
Korán, már egy-két éves korában termőre fordul. A gyümölcse kerek vagy hosszúkás szilvaszerű, rozsdavörös színű, méretük fajtafüggő (1-5 cm). A vékony héj alatt ropogós, édeskés ízű, kellemesen illatos, fehér gyümölcshús található.
A gyümölcs különlegessége, hogy a magas savtartalma mellett sok cukrot, fehérjét, ásványi anyagokat, valamint sok C-vitamint tartalmaz.

Rendkívüli gyógynövény, melynek gyógyhatásai:
mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatását már bizonyították, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén, valamint serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában. A gyümölcsnek összehúzó hatása is van.
A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére.
A jujubafa termését frissen, főzve, párolva és sütve fogyasztják. Mézben és cukorszirupban főzve a datolyához hasonló ízű, ezt nevezik kínai datolyának.

Saját bokorfáimról (5-6 fajta vegyesen) szaporított szabadgyökerű csemeték, suhángok, 30 cm től 200 cm-ig eladók.
Teljesen fagytűrő, ízletes gyümölcsű fajták, amelyek még a legnagyobb hidegekben sem fagynak vissza. 
 
Oltványok: 
-óriás termésű jujuba (Ziziphus jujuba ’Lang’). Konténeres csemete 80-250 cm, 400 cm visszavágva 200 cm-re.
-óriás kerek termésű jujuba (Ziziphus jujuba ’Li’). Korai, augusztusi érésű fajta. Konténeres csemete 80-250 cm, 400 cm visszavágva 200 cm-re.
 
 
Szövegközi kép 3
 
Szövegközi kép 1
 
 
 
Szövegközi kép 1
Szövegközi kép 2
Szövegközi kép 3
 

Kérem, óvja a környezetet, ha nem szükséges ne nyomtassa ki ezt az oldalt! 
Please consider the environment before printing this page!