Kerti citrom (Poncirus sp. és hibridjei)

Általában 7-8 évesen terem először, 150-200 centis nagyságnál, de jobb talajon már 5-6 éves korban is hozhat gyümölcsöt. Abszolút télálló. 3-4 méter magasra nő meg. Talajra érzéketlen, meszes futóhomok vagy agyagos-köves terméketlen talaj is megfelel számára. Nálunk meszes futóhomokon, öntözés nélkül él. Időnként vannak belőle 8-10 éves termő korú konténeres példányok is!
 
Szövegközi kép 5
 
 
Szövegközi kép 2
 
Szövegközi kép 1
 
Szövegközi kép 4

Gyümölcse a citroméhoz hasonló, de kisebb méretű. Teljesen télálló. Tavaszi virágzása igazi citromillatot varázsol a kertbe. Szeptember-októberben biztonsággal beérik kisebb gyümölcse. Egyetlen növény is elég, nem szükséges porzó. A mediterrán bolti citrom magjából vetett fagyérzékeny (-5 fok) vadcitrom helyett a Citrusfélék fagytűrő, törpésítő alanyának is használható. 2-4 méteres lombhullató tövises bokorfácska fejlődik belőle. Sűrű, kusza és lassú növekedése miatt átjárhatatlan sövénynek is alkalmas. Nagyméretű tövisei igazi vendégmarasztalók, "életreszóló élmény" a hívatlan látogatók számára. Vastag, ellaposodó hajtásrendszere télen, lombtalan állapotban örökzöld hatást kelt. Igényei: Napos helyet kedvel, bár árnyékban is megél. Rendkívül szárazságtűrő. Talajra érzéketlen, a legrosszabb meszes futóhomokon is bőven terem, de kötött agyagon vagy köves talajon is szépen fejlődik. Igazi túlélő. A terméssel roskadásig telt fácska rendkívül látványos! Kártevői, betegségei nincsenek, permetezni ezért nem kell. Metszésre csak alakítás miatt lehet szükség, anélkül is megbízhatóan terem. A metszést egyébként igen jól tűri. Télállóság: -26 fok (vagy több). Télire nem kell takarni, a kis magoncok is sérülés nélkül vészelték át a 2016-2017. évi kemény telet! Amerikában ismertek mandarinnal, naranccsal, stb. keresztezett gyengébb fagytűrésű hibridjei. Ezek beszerzése még igazi kihívás.


Fajták:
Óriás kerti citrom (Poncirus trifoliata "Debreceni és Bácskai óriás") fotókon látható
Gyümölcse az alapfajtól eltérően nem keserű és nem pingpong labda méretű! Remek fagytűrésű gyűjtői szelekció, nagyméretű termésekkel (5 cm átmérő!), az alapfajra jellemző kesernyés íz nélkül! Teljesen télálló igen bőtermő fajta. Egyetlen növény is elég, nem szükséges porzó. Konténeres bokor vagy fácska.


Kérem, óvja a környezetet, ha nem szükséges ne nyomtassa ki ezt az oldalt! 
Please consider the environment before printing this page!